Het hout maakt onze bedjes bijzonder.
Waarom een bedje van KleinZwart 
Als ouder wil je je kindje vertellen over de wereld, neem je hem of haar mee naar het bos, ga je het snel dierengeluiden laten herkennen en tekent het na een paar jaar huisje, boompje en een poppetje met harken als handen. Voor ons is het vanzelfsprekend dat je je kindje ook laat slapen in een bedje van massief hout. Waarbij je tijdens het voorlezen niet alleen kunt vertellen over het bos, maar de kleuren en figuren die in het hout zichtbaar zijn kunt laten zien. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat het massieve hout er voor zorgt dat het sterk is en generaties lang mee gaat. Je kindje kan dit bed later ook weer gebruiken.  

Hoe we de bedjes maken 
Op maandag gaan we (afhankelijk van de gekozen houtsoort) naar de molenaar of naar de fijnhouthandel. We halen eerlijk, gekeurd en onbewerkt hout. Geen plank is hetzelfde en we selecteren op kleur, vorm en kwaliteit. De hoeveelheid benodigd hout is afhankelijk van het gekozen bedje en van de houtsoort. Bij het schaven van het hout, reageert het ene hout soms anders dan het andere hout waardoor we planken moeten afkeuren. We gooien geen hout weg. Van het resthout maken we bijvoorbeeld het KleinZwart Speelgoed.
  
Nadat het hout in de werkplaats is, wordt het eerst zuiver op de juiste dikte en breedte gemaakt. We hebben gekozen voor een dikker bedje dan je in de winkel ziet. Dit maakt het bedje zwaarder, maar ook nog steviger, waardoor het tegen een stootje kan en de levensduur wordt verlengd. We willen waarmaken dat het generatie op generatie meegaat.  

Vervolgens maken we de houtdelen op de juiste lengte en gaan we de kantjes breken. Dit is een belangrijk proces bij het maken van een bedje. Onze zagen zijn vlijmscherp en maken strakke hoeken van 90 graden. Deze hoeken maken het hout ook scherp en door de kantjes te breken snijden we van iedere plank de scherpe kant weg. Daardoor is het veilig voor jou en je kindje en voelt het bed prettig aan.  

Ieder bed wordt meerdere dagen geschuurd. We beginnen met een zeer grove korrel en bouwen op naar een fijne korrel. Als we krasjes zien gaan we stappen terug en bouwen opnieuw op naar de fijne korrel. We doen dit niet alleen om de zaagsnedes weg te werken, maar ook om het bedje zacht aan te laten voelen. In de dagen erna wordt een eventuele bies gemaakt en verlijmen we de eerste delen. 

Als je (onbehandeld) hout van dichtbij bekijkt heeft het allemaal kleine gaatjes. Daarom smeren we het bedje in (met de hand!) met een was die de gaatjes afsluit. Deze was is onschadelijk voor kinderen, dieren en planten. Nadat het ingetrokken is smeren we hem nogmaals in om een zijdeglans afwerking te geven. Dit heeft nog een dag nodig om uit te harden en in de tussentijd maken wij een bodem in het bedje. Omdat het bedje ook in hoogte verstelbaar is werken we de zijkant van de bodem af in dezelfde houtsoort als het bedje, zodat het mooi één geheel is.  
We vinden het een eer dat je voor ons bedje gekozen hebt en bezorgen hem snel bij je thuis.  

Klik hier om te zien wie Jasper en Gert-Jan zijn. 

Waarom KleinZwart?

De wereld heeft iconen nodig. Die voor iets anders kiezen. Voor deze die inspireren, creëert KleinZwart. Een ledikant die op zichzelf staat. Net als jullie kindje. Uniek.